Hoe start je met contentmarketing?

Als je overweegt om contentmarketing voor jouw organisatie in te zetten, dan kan het zijn dat je overweldigd wordt door de mogelijkheden. We hebben daarom de stappen van starten met contentmarketing op een rij gezet.
6 min. leestijd
27 aug 2023

“Als een boom in een bos omvalt en er is niemand om het te horen, maakt het dan geluid?”

Zo is het ook met je bedrijf. Je kunt een fantastisch product of dienst hebben, maar als niemand het weet, maakt het niet uit. Dat is waar contentmarketing – ook bekend als inbound marketing – binnenkomt. Dit is niet zomaar een modewoord; het is de basis van vele zakelijke succesverhalen. En als je het ons vraagt: dé marketingvorm die er online echt toe doet.

Wat is contentmarketing?

Contentmarketing kan je zien als een topklasse reisgids op een onvergetelijke safari: informatief, betrouwbaar en hij leidt je naar de beste plekken. In plaats van je publiek te bombarderen met directe verkooppraatjes en opdringerige advertenties, verschaf je hen nuttige en relevante content. Denk aan blogs die complexe vraagstukken ontrafelen, video’s die vaardigheden bijbrengen, of social media posts die een bron van inspiratie zijn.

Het draait allemaal om de relatie die je opbouwt met je doelgroep. Je biedt steeds opnieuw waardevolle informatie en inzichten, waardoor je hun vertrouwen en respect wint. Uiteindelijk zal dit vertrouwen zich vertalen naar merkloyaliteit en, ja, ook naar sales. Kortom, als je nog niet bezig bent met contentmarketing, is het tijd om die safarihoed op te zetten en je doelgroep door het complexe landschap van jouw branche te leiden.

Hoe werkt contentmarketing?

Contentmarketing is meer dan simpelweg zichtbaar zijn; het is de kunst van het strategisch aanwezig zijn. Het doel is niet om direct een verkoop te sluiten, maar om de bezoeker op een zinvolle manier door zijn klantreis te leiden. Zie het als een weloverwogen gids die stapsgewijs waardevolle informatie verstrekt.

Je bouwt vertrouwen op en positioneert jezelf als een kennispartner. Zo weet je de bezoeker, die initieel misschien alleen informatie zoekt, op termijn te interesseren voor jouw product of dienst. Wanneer het moment daar is om een aankoopbeslissing te nemen, sta jij bovenaan het lijstje van betrouwbare keuzes. En dat is het ultieme doel van effectieve contentmarketing.

Wat valt er onder content?

Door de grote diversiteit is het makkelijk om de weg kwijt te raken in de content-jungle. We hebben daarom de belangrijkste contenttypes overzichtelijk op een rij gezet.

 • Blogs: de betrouwbare keuze. Ze zijn er voor SEO, het delen van kennis en het tonen van je expertise.
 • Interviews: met een klant, kennispartner in je branche of met je eigen medewerkers die vertellen over hun expertise.
 • Video’s: kort of lang, video’s vangen de aandacht en maken complexe onderwerpen inzichtelijk. Ideaal voor tutorials, informatieve uitleg of kijkjes achter de schermen.
 • Infographics: perfect voor het overbrengen van data en statistieken op een visueel aantrekkelijke manier.
 • Podcasts: voor die momenten waarop je doelgroep multitaskt of een diepere duik in een onderwerp wil nemen.
 • E-books & whitepapers: als je echt diep op een onderwerp wilt ingaan, zijn deze formats je go-to. Geweldig voor leadgeneratie.
 • Nieuwsbrieven en mailflows: deze komen direct in de inbox van je doelgroep en zijn dus heel persoonlijk. Een prima manier om je doelgroep up-to-date te houden of te activeren.
 • Webinars: interactief en real-time, waardoor je de kans krijgt om vragen van je doelgroep te beantwoorden.
 • Social media posts: ideaal om korte en krachtige boodschappen te delen, of het nu informatief, inspirerend of gewoon leuk is.
 • Klantcases: deze tonen je competenties in de praktijk. Niets zegt ‘we kunnen dit’ zoals een klantcase.
 • How-to guides: praktische gidsen die je publiek stap voor stap door een proces leiden.
 • FAQs: voor alle veelgestelde vragen die je klanten hebben, biedt een FAQ-sectie een snelle oplossing.

Welke stappen moet ik ondernemen?

Contentmarketing is dé manier om je doelgroep te bereiken en een solide relatie op te bouwen. We zien de meerwaarde van ads, maar waarom zou je ze niet (ook) charmeren met echte waarde?

Als je overweegt om contentmarketing voor jouw organisatie in te zetten, dan kan het zijn dat je overweldigd wordt door de mogelijkheden. We hebben daarom hieronder de onderdelen van contentmarketing in de meest ideale volgorde gezet.

Stap 1: contentstrategie

Voordat je de inhoudsmolen start, is het belangrijk om een solide contentstrategie te hebben. Dit is je plan van aanpak, je routekaart, je kompas. In essentie beantwoord je vragen als:

 • Nulmeting en doelstellingen: Hoe sta je er nu voor? Wat wil je bereiken? Meer verkoop, merkbekendheid, of misschien klantloyaliteit?
 • Doelgroep: Voor wie is de content bedoeld? Welke wensen, angsten en doelen hebben deze mensen?
 • Concurrentie: wie zijn je concurrenten, welke contentstrategie hanteren zij? Wat kunnen we hiervan leren en waar kunnen we ons onderscheiden?
 • Tone-of-voice: welke schrijfstijl is onderscheidend en past bij de doelgroep? Welke boodschap willen we overbrengen?
 • Kanalen: Waar ga je je content plaatsen? Website, social media, nieuwsbrieven? Hoe ga je dit aanpakken? Omschrijf je strategie per kanaal.
 • Thema’s en contenttypes: ga je artikelen schrijven? Video’s maken? Wat komt er op social media te staan? Welke thema’s passen bij jou?

Stap 2: SEO websiteteksten

Je website is meer dan je digitale visitekaartje; het is de eerste stap in de klantreis. En voor die eerste stap wil je optimaal zichtbaar zijn. Dat betekent SEO-geoptimaliseerde teksten die niet alleen aanspreken, maar ook gevonden worden. SEO gaat echter verder dan alleen keywords; het gaat ook om relevantie en waarde. Zo ziet dit traject er meestal uit:

 • SEO-scan: als je al een website hebt, neem je die grondig onder de loep. Bijvoorbeeld met Ubersuggest of Ahrefs. Je verbetert SEO-fouten en brengt de pagina’s in kaart die je wil verbeteren.
 • Keyword-onderzoek: op welke zoekwoorden wil je gevonden worden? Dit biedt niet alleen een basis voor de websiteteksten, maar helpt straks ook bij de contentplanning.
 • Je (her)schrijft de belangrijkste pagina’s op je website en optimaliseert deze op de gekozen zoekwoorden.

Wil je alvast een snel inzicht in de prestaties van je website? Dan krijg je van ons een gratis SEO Quick Scan. Deze kun je aanvragen via onderstaande button.

Stap 3: planning

Bij een goede strategie hoort ook gedetailleerde planning. Wanneer post je wat, waar en hoe? En bij websitecontent: op welk SEO-woord focussen we? Een contentkalender is hierbij je beste vriend. Het helpt je bij het organiseren van je ideeën en bij het kiezen van de beste timing voor elk type content.

Hierin neem je op:

 • De websitepagina’s (landingspagina’s) die je nog wilt aanmaken of verbeteren
 • Websitecontent, waaronder blogs en interviews
 • Social media berichten
 • Weggevers, als je hier al klaar voor bent
 • Nieuwsbrieven of andere e-mailmarketing die je in wilt plannen
 • Overige content, zoals video’s en podcasts

Download hier onze planning om zelf in te vullen >

Stap 4a: social media

Heb je je website op orde? Dan kun je je horizon verbreden naar social media. Of je nu kiest voor Facebook, Instagram, LinkedIn of een combinatie, het is belangrijk om je berichtgeving aan te passen aan het platform en aan je doelgroep. Niet elk bericht is geschikt voor elk platform. Houd hierbij ook de ’tone of voice’ consistent. Je wilt dat mensen jouw merk herkennen, waar ze je ook tegenkomen.

Stap 4b: blogs en interviews

Nu kun je de diepte in. Blogs en interviews bieden je de mogelijkheid om je als een thought leader in je branche te profileren. Gebruik deze langere contentvormen om problemen van je doelgroep uitvoerig aan te pakken, oplossingen te bieden en diepere inzichten te geven.

Stap 4c: weggevers

Vraag je je af hoe je je e-maillijst kunt laten groeien en zo leads kunt genereren? Dit is waar weggevers hun intrede doen. Door gratis waarde te bieden in de vorm van e-books, checklists, mini-trainingen of webinars, kun je mensen overhalen om hun contactgegevens achter te laten.

Stap 5: e-mailmarketing

Denk aan e-mail als de privéconversatie die je hebt na de eerste ontmoeting. Het is je kans om een diepere relatie op te bouwen, om meer waarde te bieden en om je aanbiedingen op een meer persoonlijke manier te presenteren. Je kunt hierbij twee wegen inslaan:

 • Nieuwsbrief – je kunt natuurlijk maandelijks je content delen in een nieuwsbrief. Dit is een mooie manier om je nieuwe blogs en interviews onder de aandacht te brengen. We zien vaak een flinke groei in bezoekers na het versturen van een nieuwsbrief.
 • Automated mailflows – je kunt per thema een e-mailflow maken die je instelt na het downloaden van een weggever. Je kunt ook een standaard e-mailflow instellen met evergreen e-mails. Deze wordt dan automatisch uitgestuurd nadat een e-mailadres de lijst betreedt. Dit is lekker efficiënt: 1x instellen en daarna loopt het op rolletjes.

Stap 6: video’s en podcasts

Ja, video’s en podcasts maken kost tijd en middelen, maar het effect kan enorm zijn. Of het nu gaat om tutorials, productreviews, of informatieve video’s/podcasts, ze voegen een extra dimensie toe aan je contentmarketing.

Stap 7: marketing dashboard

Het beste plan is waardeloos als je de effectiviteit niet meet. Een marketing dashboard kan je helpen bij het bijhouden van KPI’s zoals bezoekersaantallen, conversieratio’s en nog veel meer. Het geeft je real-time inzicht in alle relevante data van iedere marketingtool die je inzet.

Tijd om te starten

Contentmarketing is geen sprint; het is een marathon. Een goed begin is het halve werk, en daarom is het cruciaal om je doelgroep en je strategie eerst inzichtelijk te maken. Van daaruit kun je stapsgewijs je aanwezigheid opbouwen, van SEO-teksten tot videomarketing.

Klaar om de contentmarketingwereld te veroveren?

Heb je een vraag? Stel ‘m hier!