SEO-teksten laten schrijven; krijg je waar voor je geld?

Je hebt een mooie website voor jouw onderneming. Deze is rijkelijk gevuld met teksten en nu overweeg je om de wereld van zakelijk bloggen te betreden. Op het internet struikel je over aanbiedingen van contentmarketeers, copywriters en tekstschrijver. Ze beloven dé perfecte SEO-tekst, maar kosten ook een lieve duit. Een paar honderd euro?! Is dat het wel waard?
5 min leestijd
27 feb 2024

Dit komt er kijken bij het schrijven van een tekst

Een pakkende tekst schrijven is makkelijker gezegd dan gedaan. De blog die je nu leest, heeft ongeveer vier uur werk gekost. Er komt namelijk heel wat bij kijken om een kwalitatieve tekst neer te zetten. Of het nu gaat om een landingspagina, blogpost of whitepaper. Voor al deze teksten gelden dezelfde basisprincipes. 

Een tekst schrijven? Goed idee!

Het begint allemaal met een goed idee. Dat idee moet niet alleen aansluiten bij jouw onderneming, maar ook bij de interesses van jouw doelgroep. De invalshoek is daarbij erg belangrijk. Stel: je schrijft een blog over modeltreinen. Ga je dan in op de nieuwste modellen van 2024? Of misschien op hoe je de modeltreinen het beste kunt onderhouden? Met de juiste invalshoek bereik je precies de doelgroep die je voor ogen hebt. Maar met de verkeerde focus kan jouw tekst niet volledig tot zijn recht komen. 

Een tekst begint dus met een goed idee dat naadloos aansluit bij jouw bedrijf en de interesses van jouw publiek. Met de juiste invalshoek zorg je ervoor dat jouw tekst de lezers niet alleen bereikt, maar ook boeit en waarde biedt. 

De structuur van een goede tekst

Nu je jouw onderwerp en invalshoek hebt bepaald, is het tijd om te focussen op de opbouw. Als ervaren tekstschrijvers adviseren wij om niet zomaar aan de slag te gaan. Je tekst moet een heldere structuur hebben, want anders raakt de lezer helemaal de weg kwijt. En voor je het weet heeft hij of zij jouw website weg geklikt. Daar gaat weer een potentiële lead. 

Er is niet één universele opbouw die voor iedere tekst werkt. Het hangt af van het onderwerp en het doel van je tekst. Belangrijk is wel dat de alinea’s logisch na elkaar komen. Hiervoor zijn koppelwoorden, zoals ‘maar’, ‘dus’, ‘daarom’, ‘hierdoor’ en ‘dan’ cruciaal. Teksten die voor de schrijver logisch lijken, kunnen voor een ander een raadsel zijn. Laat daarom altijd je teksten nog even nalezen door iemand anders. (Dat doen wij namelijk ook!) 

Aan de slag met het schrijven van je tekst

Pff, wat een werk. Nog voordat je kan beginnen met schrijven, is er al veel denkwerk aan te pas gekomen. Maar dit is het moment: je kan beginnen met tikken. Gebruik hierbij afwisseling in je tekst, bijvoorbeeld door zowel korte als lange zinnen te gebruiken. En door iedere zin nét iets anders te beginnen. Kijk maar: 

“Ik ben Cato. Ik hou van schrijven. Ik hou ook van chocolade. Ik zit graag met collega’s op kantoor.” 

Of 

“Ik ben Cato. Mijn grote passies zijn schrijven en chocolade. Het liefste zit ik gezellig met mijn collega’s op kantoor.” 

Variatie dus. Naast het afwisselen van zinsbouw, is het ook essentieel om rekening te houden met stijlvormen, spelling en taalregels. Een dt-foutje staat zo slordig. En een incongruent gezegde ook. Ook om deze reden is het fijn als iemand anders je tekst nog even naleest. Een foudje is zo gemaakt. 

Effectieve SEO-teksten schrijven

Zo. Je tekst staat. Helemaal foutloos en met een heldere opbouw. Hij staat online, maar… hij trekt nog geen nieuwe websitebezoekers aan. Waarschijnlijk komt dit doordat je tekst (nog) niet geoptimaliseerd is voor SEO.  

SEO staat voor Search Engine Optimazation. Dit betekent dat jouw tekst bovenaan verschijnt in zoekmachines zoals Google. Bij SEO komen ook een hele reeks facetten kijken. Denk bijvoorbeeld aan een zoekwoordenonderzoek en de perfecte balans van deze woorden in je tekst. Het is een ware kunst. Om je op weg te helpen, hebben we een aantal blogs geschreven over SEO. 

Zelf teksten schrijven of je teksten laten schrijven?

De vraag aan het begin van deze blog is nog niet beantwoord. Is het de investering waard om iemand anders jouw teksten te laten schrijven?  Dat kan je alleen voor jezelf bepalen. Anders verkoop ik je een ‘wij van WC-eendverhaal’. 

Het schrijven van een goede SEO-tekst vergt veel meer dan alleen typen. Een groot deel van de tijd ben je aan het nadenken: over de inhoud, de formulering van die ene zin, en hoe je jouw doelgroep het beste kunt aanspreken. 

Misschien heb je wel een gepassioneerd schrijver in je team. In dat geval is het minder logisch om een externe copywriter in te schakelen. Maar als je merkt dat je zelf alle teksten moet schrijven, terwijl je eigenlijk meer tijd aan je bedrijf wilt besteden, dan kan het uitbesteden van je SEO-teksten een verstandige keuze zijn. 

 Elke tekstschrijver of contentmarketingbureau hanteert verschillende tarieven. Als je overweegt om je SEO-teksten uit te besteden, is het verstandig om rond te kijken. Welk bureau past het beste bij jouw behoeften? En welke schrijver past bij jouw budget? Als je deze vragen kunt beantwoorden, kun je bepalen of je echt waar voor je geld krijgt. 

SEO-teksten laten schrijven?

Het eerste bureau heb je al gevonden. Dat zijn wij! Bij ContentKunstenaar schrijven wij SEO-teksten die precies aansluiten bij jouw doelgroep. Onze schrijvers kunnen jou op dit gebied ontzorgen. 

We begrijpen ook dat sommige klanten graag zelf een blog schrijven. In dat geval kunnen wij deze blogs voorzien van een SEO-make over, waardoor de juiste informatie wordt gedeeld en optimaal wordt gevonden door de doelgroep. 

Wil je graag kennismaken? Aarzel dan niet om vrijblijvend contact met ons op te nemen. Onder het genot van een (virtueel) kopje koffie bespreken we graag jouw wensen en hoe wij je kunnen helpen. 

Geef ons een seintje

Wij staan voor je klaar

    Heb je een vraag? Stel ‘m hier!