Letters_blokken

Met deze 7 gouden tips
schrijf jij nog betere teksten

In mijn vorige blog gaf ik al aan hoe belangrijk het is om zakelijk te bloggen. Je komt onder meer hoger in zoekresultaten en positioneert jezelf bovendien als kennispartner. Er zit alleen wel een grote ‘maar’ aan vast. De tekst moet wel fijn leesbaar zijn.

Dat gezegd hebbende; hoe maak je dan een goede tekst? Met moeite (zie de laatste tip: schrijven = schrappen) heb ik 7 gouden tips uitgezocht.

1. Verleid de lezer met de titel en inleiding

De titel is de trigger en de inleiding maakt dat de lezer wel of niet doorleest. Zorg dus dat deze twee zaken goed zijn. Wat werkt nu goed voor een titel? Denk aan:

 • Cijfers, zoals: 7 gouden tips
 • Belofte, zoals: zo schrijf jij nog betere teksten
 • Wees stellig. Een stelling innemen met het beginwoord hoe, wat of waarom zorgt vaak voor meer ‘clicks’ dan een vraag.
 • Maak de titel niet te lang, maar wel concreet. De lezer moet in één oogopslag de keuze maken om jouw artikel te lezen. Of niet.

In de inleiding geldt dezelfde tip: wees concreet. Maar niet té. Je hoeft geen inhoudsopgave van het artikel te geven. Het is beter om direct in te spelen op de mogelijke problemen of bezwaren waar hij mee zit. En waar je de lezer dus mee gaat helpen. Hierdoor ontstaat er een noodzaak om verder te lezen. Andere manieren om de aandacht te trekken zijn een gewaagde uitspraak of een belofte.

2. Sexy koppen

Trok deze kop gelijk jouw aandacht? Goede koppen doen wonderen en zorgen ervoor dat jouw websitebezoeker verder leest. Zorg dat je meerdere koppen gebruikt in je tekst en maak deze kort, duidelijk en prikkelend. Vermijd hierbij leestekens. Achter een kop komt geen punt.

3. Lay-out is key

Als een tekst goed is opgemaakt, is hij fijn leesbaar. Daarbij geldt ook gelijk het omgekeerde. Als je tekst een nare opmaak heeft, verlies je lezers. Hoe goed de inhoud ook is. Zoals ik in de vorige alinea stelde zijn kopjes cruciaal. Maar daarnaast spelen er nog een aantal factoren mee:

 • Maak gebruik van voldoende witruimte
 • Voeg opsommingen toe
 • Kies voor een fijne lettergrootte
 • Indien nodig: leg de nadruk op bepaalde stukken tekst door deze dikgedrukt te maken
 • Voeg afbeeldingen of video’s toe

4. Wees niet langdradig

Maak je zinnen niet te lang en probeer niet teveel informatie in één zin te stoppen. Hoe meer bijzinnen, hoe groter de kans dat de lezer afhaakt. Ik ben geen voorstander van het beperken van zinslengte tot een specifiek aantal woorden, want juist variatie tussen korte en lange zinnen bevordert de leesbaarheid. Op bepaalde websites wordt echter een maximum van 15-17 woorden per zin genoemd als richtlijn. Kies vooral wat goed voor jou werkt.

5. Maak de tekst persoonlijk

Schrijf actief. Probeer zoveel mogelijk in de tegenwoordige tijd en in de bedrijvende vorm te schrijven. Door deze twee regels toe te passen, zijn zinnen veel levendiger en actiegericht. Daarnaast kun je nog een persoonlijk tintje toevoegen, door persoonlijke voornaamwoorden te gebruiken. Op die manier spreek je echt iemand aan.

Ter illustratie:
Fout: Het zou de teksten erop vooruit laten gaan als deze tips worden toegepast.
Goed: Teksten gaan erop vooruit als schrijvers deze tips toepassen.
Persoonlijk tintje: Jouw teksten gaan erop vooruit als je deze tips toepast.

6. Doelgroep is koning

Daarmee kom ik op het volgende aspect: de doelgroep of lezer. Wie is dat? Voor wie schrijf je? Hoe spreek je deze lezer aan?

Bij het schrijven van een goede tekst heb je een doelgroep voor ogen. Jip-en-Janneke-taal is niet voor iedere tekst geschikt. Voor een artikel op een academische website sla je een andere toon aan, dan voor een blog voor een branchevereniging of een hobbywebsite.

7. Schrijven is schrappen

Hoeveel pijn het ook doet: schrijven is schrappen. Controleer de tekst voor publicatie op:

 • Langdradig taalgebruik en formele zinnen
 • Twijfelwoorden (Best wel, soms, wellicht)
 • Teveel hulpwerkwoorden (zijn, zullen, hebben, kunnen)
 • Dubbele stukken tekst of zijwegen (blijf bij je hoofdonderwerp)


Nog een laatste tip: gewoon veel oefenen, dan leer je vanzelf wat werkt en wat niet. Succes!