Zo schrijf je een vacaturetekst that sells

480.000. Zoveel openstaande vacatures zijn er (op het moment van schrijven) in Nederland. Zit daar toevallig ook een vacature van jou bij? Dan ervaar je vast dat het moeilijk is om die geschikte collega te vinden.
3 min. leestijd
15 jan 2023

480.000. Zoveel openstaande vacatures zijn er (op het moment van schrijven) in Nederland. Zit daar toevallig ook een vacature van jou bij? Dan ervaar je vast dat het moeilijk is om die geschikte collega te vinden. Er zijn op meer vacatures dan mensen om het op te vullen.

Dat betekent dat je als bedrijf hard moet werken om aan nieuwe medewerkers te komen. Employer branding en goede vacatures zijn daar een belangrijk onderdeel van. In deze blog geven wij je tips voor het schrijven van een vacaturetekst die ‘verkoopt’.

Is wervende vacatures schrijven niet helemaal jouw ding? Ons team contentkunstenaars schrijft ze graag voor je!

Stel: je bent op zoek naar een baan. Je bekijkt allerlei vacatures en leest termen als ‘spin in het web’, ‘geen 9 tot 5 mentaliteit’ en ‘out of the box denken’. Wat betekent dat concreet? Als je als kandidaat verward raakt door een vacaturetekst, dan ben je sneller geneigd om door te zoeken. Daarnaast zullen kandidaten sneller weglopen als ze aan een lange eisenlijst moeten voldoen of door wollige taal heen moeten spitten. Dus schrijf vooral lekker compact en concreet! Denk bij iedere zin: voegt dit écht wat toe?

 

Tip 2: Bespaar tijd met je vacaturetekst

Een goede (vacature)tekst schrijven kost tijd. Maar het kan je ook heel veel tijd besparen! Met een goede en passende tekst beantwoord je namelijk al veel vragen die kandidaten kunnen hebben. En je trekt alleen kandidaten aan die bij jouw organisatie passen. Dat scheelt jou weer telefoontjes en mailtjes beantwoorden en ongeschikte kandidaten afwijzen.

 

Tip 3: Zet een sterke vacature in voor een lage personeelsverloop

Een sterke vacaturetekst (en sollicitatieprocedure) geeft de kandidaat een goed beeld van de baan, het bedrijf en de collega’s. Als de collega met een rugzak aan informatie voor jouw organisatie kiest, is de kans groter dat hij/zij ook voor een langere tijd blijft. Het komt nog vaak voor dat een zware zoektocht naar een collega uitmondt in teleurstelling van twee kanten.

 

Tip 4: Gebruik SEO in je vacaturetekst

Bij het schrijven van een vacaturetekst stel je jezelf de hoofdvraag: op welke woorden zoeken de mensen die ik wil bereiken? Bij vacatures kan je denken aan onderwerpen als: de functietitel, het soort dienstverband en de plaatsnaam. Ook kan je vaktermen en taalgebruik inzetten, die de doelgroep aanspreken. Wil je testen op welke woorden het meest gezocht wordt in Google? Wij gebruiken deze tool.

 

Tip 5: Stel een ijzersterke Job Value Proposition op

De Job Value Proposition (JVP) is onderdeel van je employer branding. Het omschrijft de belangrijkste voordelen die jouw bedrijf te bieden heeft. Wat bied je als bedrijf in ruil voor de ervaring, het talent en de vaardigheden van je kandidaat? Kandidaten kiezen voor het bedrijf dat ze het meeste kan bieden. Denk aan het beste loon, de leukste werksfeer en de beste secundaire (en tertiaire) arbeidsvoorwaarden. Zeker met de krapte op de arbeidsmarkt wordt de JVP een steeds belangrijker onderdeel.

 

Tip 6: Geef je vacature een boost met employer branding

Kandidaten kiezen niet alleen voor jouw bedrijf vanwege de vacature, maar ook vanwege de uitstraling van je organisatie. Een duidelijke Over Ons-pagina (of werken-bij pagina) en sfeervolle beelden op social media maken hier een belangrijk onderdeel van uit. Waar staat de organisatie voor? En hoe wordt er met werknemers omgegaan?

Professionele foto’s (geen stockbeelden!) geven ook de persoonlijkheid van het bedrijf weer. Het biedt kandidaten een kijkje in de werkplek en wie er werken. Ook de tone of voice is van belang. Ben je enthousiast en informeel? Of juist zakelijk en professioneel? De manier van schrijven zorgt ook voor specifieke sollicitanten.

Contentkunstenaar voor jouw vacatureteksten

Natuurlijk houd je met nog veel meer zaken rekening als je aan de slag gaat met employer branding. Kan je extra hulp gebruiken?  Je kan bij ons terecht voor onder meer advies over jouw employer branding, het redigeren van jouw teksten of het laten schrijven van de volledige vacature.

Cato Verhoeven

Cato Verhoeven

Contentmarketeer
Heb je een vraag? Stel ‘m hier!