Afbeeldingen op social media in 2023: dit zijn de juiste formaten

Het juiste afbeeldingsformaat op social media zorgt ervoor dat je visuele content opvalt. In deze blog delen we de juiste afbeeldingsformaten, zodat jouw je visuele content de impact heeft die het verdient.
3 min. leestijd
11 sep 2023

Stel je voor dat je een kunstgalerij binnenloopt. De muren zijn leeg, klaar om gevuld te worden met jouw meesterwerken. Maar er is een probleem. De schilderijen die je meebrengt, passen niet in de beschikbare lijsten. Ze zijn te groot, te klein, of gewoonweg verkeerd uitgelijnd. Het resultaat is een rommelige presentatie van prachtige kunstwerken die hun impact verliezen.

Op dezelfde manier kunnen de afbeeldingen die je deelt op social media lijken op kunstwerken die niet goed zijn ingelijst. Het juiste afbeeldingsformaat zorgt ervoor dat je visuele content opvalt en de aandacht van je publiek trekt. In deze blog delen we de juiste afbeeldingsformaten, zodat jouw je visuele content de impact heeft die het verdient.

Social media afbeeldingen formaten

Instagram: de ideale afbeeldingsformaten

Instagram afbeelding formaat

Instagram is een platform dat focust op visuele inhoud en wordt wereldwijd veel gebruikt. Hoewel het vroeger vooral bekend stond om vierkante foto’s, biedt het platform tegenwoordig meer flexibiliteit. Hieronder vind je de aanbevolen afmetingen voor afbeeldingen op Instagram:

 • Profielfoto: 320 x 320 px. Dit is de kleine afbeelding die naast je gebruikersnaam wordt weergegeven op je profiel.
 • Vierkante afbeelding: 1080 x 1080 px. Dit formaat is nog steeds populair en wordt vaak gebruikt voor foto’s die in de feed worden geplaatst.
 • Portret: 1080 x 1350 px. Dit formaat is geschikt voor verticale afbeeldingen die in hun geheel in de feed worden weergegeven. Dit formaat wordt vaak gebruikt voor portretten of langere afbeeldingen.
 • Landschap: 1080 x 566 px. Dit formaat wordt gebruikt voor horizontale afbeeldingen die in hun geheel in de feed worden weergegeven.
 • Story en reels: 1080 x 1920 px. Dit formaat is ideaal voor het delen van korte video’s of afbeeldingen in de vorm van verhalen of reels. Het is een verticaal formaat dat het scherm van een smartphone volledig benut.

Hoewel de hoogte van de afbeelding verschillende formaten kan hebben, blijft de breedte van de afbeelding gelijk. Zorg er dus voor dat de afbeelding die je wil plaatsen 1080 pixels breed is voor het beste resultaat. Plaats je een afbeelding die breder is dan 1080 pixels, dan verkleint Instagram de afbeelding.

 

LinkedIn: val op met jouw afbeeldingen

Linkedin afbeelding formaat

 

LinkedIn is een professioneel netwerk en heeft een zakelijke uitstraling. Hoewel je op dit platform niet per sé een afbeelding hoeft te plaatsen, worden posts met afbeelding wel meer bekeken. Dit zijn de aanbevolen afmetingen voor afbeeldingen op LinkedIn:

 • Profielfoto: 400 x 400 px. Dit is de kleine afbeelding die naast je naam wordt weergegeven op je profiel en bij je activiteiten op LinkedIn.
 • Vierkante afbeelding: 1080 x 1080 px. Dit formaat wordt vaak gebruikt voor afbeeldingen die bij berichten worden geplaatst. Het is ook een handig formaat voor het maken van afbeeldingen voor LinkedIn-advertenties.
 • Portret: 627 x 1200 px. Dit formaat wordt aanbevolen voor langere afbeeldingen, bijvoorbeeld bij het delen van afbeeldingen met tekst of infographics.
 • Landschap: 1200 x 627 px. Dit formaat wordt vaak gebruikt voor afbeeldingen die horizontaal zijn georiënteerd, zoals bij het delen van foto’s of afbeeldingen met tekst.
 • Omslagfoto: 1128 x 191 px. Dit is de grote afbeelding bovenaan je LinkedIn-profiel. Je kunt deze gebruiken om jezelf of je merk visueel te presenteren.

Facebook: het platform van wijzigende formaten

Facebook afbeelding formaat

 

Facebook is een veelzijdig platform dat verschillende soorten content ondersteunt. Het platform update de formaten van afbeeldingen regelmatig. Dit zijn de (huidige) aanbevolen afmetingen voor afbeeldingen op Facebook:

 • Profielfoto: 180 x 180 px. Dit is de kleine afbeelding die naast je naam wordt weergegeven op je profiel en bij je activiteiten op Facebook.
 • Vierkante afbeelding: 1080 x 1080 px. Dit formaat wordt vaak gebruikt voor afbeeldingen in de nieuwsfeed en bij het delen van foto’s.
 • Landschap: 1200 x 630 px. Dit formaat wordt aanbevolen voor afbeeldingen die horizontaal georiënteerd zijn, zoals bij het delen van links of gedeelde artikelen.
 • Story: 1080 x 1920 px. Dit formaat is ideaal voor het delen van verticale foto’s of video’s in de vorm van verhalen op Facebook.
 • Coverfoto: 820 x 312 px. Dit is de grote afbeelding bovenaan je Facebook-pagina. Dit kan je gebruiken om jezelf of je merk visueel te presenteren.

Zet je content in de schijnwerpers

Als je begrijpt welke afbeeldingsformaten het beste werken op ieder social mediaplatform, kun je je content écht in de schijnwerpers zetten. Succes!

Heb je een vraag? Stel ‘m hier!