Google Analytics verboden? Dit zijn alternatieven

Grote kans dus dat jij Google Analytics vaak gebruikt. Als dat zo is, hebben wij helaas slecht nieuws. In 2022 is bekendgemaakt dat Google Analytics mogelijk verboden wordt in Nederland. Waarom is dit het geval? En welke andere opties heb je nog als dit gebeurt?
3 min. leestijd
25 jan 2023

Hoe vaak wordt je website bezocht? Hoelang blijven bezoekers gemiddeld? Welke pagina’s worden voornamelijk bekeken? Als marketeer en ondernemer zijn dit belangrijke statistieken om van op de hoogte te zijn. Via Google Analytics verzamel je deze informatie met gemak.

Grote kans dus dat jij Google Analytics vaak gebruikt. Als dat zo is, hebben wij helaas slecht nieuws. In 2022 is bekendgemaakt dat Google Analytics mogelijk verboden wordt in Nederland. Waarom is dit het geval? En welke andere opties heb je nog als dit gebeurt?

Waarom Google Analytics mogelijk verboden wordt

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft op 15 januari 2022 bekendgemaakt dat Google Analytics mogelijk de AVG/GDPR-wetgeving overtreedt. Er zijn op dit moment twee klachten in Nederland over Google Analytics. Deze worden op dit moment onderzocht door de AP.

Wat is nu precies het probleem met deze veelgebruikte tool? De verwerkte data zijn persoonsgegevens en worden bij het gebruiken van Google Analytics naar de Verenigde Staten gestuurd. Het gaat hierbij om gebruikersidentificatie, IP-adressen en browsergegevens. Het probleem is dat de Standard Contractual Clauses (SCC) die door Google wordt gebruikt voor de doorgifte van persoonsgegevens niet genoeg bescherming biedt.

Wat wij adviseren

Google Analytics straks verboden… Dat klinkt ernstig, maar toch kan het zomaar zijn dat het gewoon vals alarm is. Wanneer Google de nodige aanpassingen maakt om wel AVG-proof te zijn, is het mogelijk dat we helemaal geen afscheid hoeven te nemen van Google Analytics. Toch is het goed om ook rekening te houden met andere opties.

Uit eerdere rechtszaken werd duidelijk dat het niet gaat om waar de persoonsgegevens worden verwerkt, maar meer om de vraag of deze worden verwerkt volgens de wetgeving in de Verenigde Staten. Ons advies zou daarom zijn om in ieder geval jouw Google Analytics omgeving te  Zorg dat deze configuratie in lijn is met de  voor het privacyvriendelijk inrichten van deze tool.

Overweeg andere opties

Zoals al eerder genoemd, kan het waardevol zijn om alvast naar alternatieven te zoeken. Je kan dit mogelijke verbod ook zien als een kans om onderzoek te doen naar nieuwe tools. Zo’n nieuwe tool kan ook frisse inzichten bieden in jouw statistieken. Privacy is namelijk een onderwerp van deze tijd. Grijp deze kans en neem dat mee in je bedrijfs-DNA. Laat aan de buitenwereld zien dat jouw bedrijf privacy vooropstelt.

Als je een privacyvriendelijk alternatief wilt voor Google Analytics: wat zijn dan je opties? Wij hebben er een aantal voor je op een rij gezet.

  1. Het eerste alternatief is Piwik. Deze gebruiken wij zelf. Het belangrijkste onderscheid met Google Analytics is dat Piwik zichzelf installeert. Dat betekent dat er geen data naar derden gaat. Piwik heeft verschillende voordelen ten opzichte van Google Analytics. Er is een gratis lidmaatschap beschikbaar, maar er zijn ook betaalde mogelijkheden.
  2. Het tweede alternatief is Mixplan Analytics. Voor Europese gebruikers wordt de data opgeslagen in een Nederlands datacenter. De tool is wel US-based. De prijs van een betaald lidmaatschap hangt af van wat je precies op je website wilt bijhouden. Benieuwd wat de voordelen van Mixplan zijn ten opzichte van Google Analytics? Lees hier verder.
  3. De laatste optie (in ons lijstje, er zijn uiteraard meer mogelijkheden) is het Canadese bedrijf Fathom Analytics. Al hun Europese verkeer gaat via een Duitse server en ze werken samen met een Noorse privacy-expert. Een overzichtelijke tool zonder overload aan data en informatie. In vergelijking met Google Analytics heeft deze tool flink wat voordelen. Voor de tool betaal je een maandelijks bedrag dat afhangt van het aantal websitebezoekers.

Hoe nu verder

Dit zijn maar een paar van de vele privacyvriendelijke alternatieven die er voor Google Analytics zijn. Besluit je één van deze alternatieven te gebruiken? Dan kan je natuurlijk Google Analytics er voor nu nog naast laten draaien. Vergeet niet deze omgeving te verwijderen als de tool verboden wordt.

Heb je een vraag? Stel ‘m hier!